Kdo byl v pondělí 3. dubna na obědě v naší školní jídelně, možná ho ve výdejním okýnku překvapily černé zástěry s logem projektu FAJNE ŠKOLNÍ BISTRO, do kterého se naše škola zapojila. Kromě našich kuchařek nešlo přehlédnout ani kuchařského mentora pana Michala Adama. Výdej jídel zajišťovali dva šikovní žáci oboru kuchař ze střední školy společného stravování z Ostravy-Hrabůvky pod vedením jejich paní učitelky Bc. Jany Tůmové.
A o čem to vlastně všechno bylo? Rádi bychom v naší jídelně časem zřídili salátový samoobslužný pult a uvítali větší množství bezmasých nesladkých pokrmů. Zeleninové rizoto? To zná každý, ale co jiného jde bez masa uvařit? To byla naše hlavní témata projektu, který jsme získali z města Ostravy.
Naše paní kuchařky si vyzkoušely uvařit květákové kari s červenou čočkou a rýží (některé paní učitelky ho ochutnaly a bylo vynikající 😊). Květák je také možné nahradit sezónní zeleninou, např. cuketou, dýní, batáty apod. Zdařilým experimentem byl květákový steak s vaječnou omeletou, slunečnicovými semínky a pestem z medvědího česneku. Další vyzkoušenou variantou pak byly bramborové placičky s bylinkovým dresinkem z kysané smetany nebo bramborové koule v rajské omáčce. Taky se vám sbíhají sliny? To je dobře, protože jak potvrdila vedoucí jídelny paní Eva Režná, tahle jídla budeme časem vídat i v naší jídelně! 👍
Zeptali jsme se paní vedoucí a našich kuchařek, jak se jim s panem kuchařským mentorem a s žáky – budoucími kuchaři spolupracovalo?
Tady je jejich odpověď: “Fajne bistro bylo prostě fajne! Profesionální přístup, poradili, co se čím dá nahradit, žáci byli velice šikovní, vydávali obědy po celý den pod dozorem paní mistrové a pana kuchaře. Naučili jsme se spoustu nového a moc se těšíme, až naše nové pokrmy ochutnají naši strávníci!”